ΣΠΙΤΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΕΧΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ DESIGN ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εγγραφή στο newsletter μας

απαραίτητα πεδία
email
email ξανά

Bookmark and Share

Εξωσυμβατική αρχιτεκτονική

Τα λοξά κυβικά σπίτια του Ρότερνταμ

Τα κυβικά σπίτια (Kubuswoningen ή cube houses) είναι μια ομάδα νεωτεριστικών κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί στο Ρότερνταμ και στο Χέλμοντ, στην Ολλανδία. Σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Piet Blom το 1984. Τα σπίτια στο Ρότερνταμ βρίσκονται στην οδό Overblaak δίπλα στον σταθμό τραίνου Blaak. Ο Bolm έστρεψε ένα κλασσικό κυβικό σπίτι κατα 45 μοίρες και το εναπόθεσε πάνω σε έναν πυλώνα εξαγωνικού σχήματος. Υπάρχουν 38 τέτοια σπίτια και δύο υπερκύβοι (supercubes) τα οποία ενώνονται όλα το ένα με το άλλο.
Καθώς πλήθος τουριστών και περαστικών έχουν κυριολεκτικά τρελλάνει τους κατοίκους, ενοχλώντας τους στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, για το πώς είναι αυτα τα σπίτια εσωτερικά (είναι επιπλωμένα και διακοσμημένα όπως όλα τα κανονικά σπίτια), ένας απο τους ιδιοκτήτες, αποφάσισε να μετατρέψει το σπίτι του σε έκθεση, και να το δείχνει στους τουρίστες. Με τον τρόπο αυτό ησύχασαν όλοι οι υπόλοιποι ενώ ο συγκεκριμένος κερδίζει τα προς το ζειν από τα έσοδα του πρωτότυπου μουσείου του.
Τα σπίτια αναπτύσοονται σε τρείς ορόφους:
-Ισόγειο και είσοδος
-Πρώτος όροφος με καθιστικό και κουζίνα ανοικτού τύπου
-Δεύτερος όροφος με δυό κρεβατοκάμαρες και μπάνιο.
-Ένα μικρό δώμα, το οποίο πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν μικρός κήπος.
Οι τοίχοι και τα παράθυρα βρίσκονται σε γωνία 54.7 μοιρών. Το συνολικό εμβαδό του κάθε διαμερίσματος είναι 100 τετραγωνικά μέτρα. Τα 25 από αυτά είναι όμως άχρηστα, λόγω των αρνητικών κλίσεων των κάτω τοίχων.
Το σπίτι μουσείο είναι επικέψιμο, με εισητήριο 2.50€. Περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση www.kubuswoning.nl
Περισσότερο διάβασμα για τα κυβικά σπίτια του Ρότερνταμ, και πηγές φωτογραφιών και υλικό αυτού του άρθρου στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.galinsky.com/buildings/cubichouses/index.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Cube_house