Τα χειροποίητα καράβια της Νέλλης και της Νατάσσας ταξιδεύουν εδώ και 20 χρόνια τα καλύτερα μας όνειρα

Στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, πάνω από τριάντα χρόνια βρίσκεται ένα εργαστήριο-καρνάγιο, το «Πανηγύρι».
Εκεί η Νέλλη Ιατροπούλου κατασκευάζει τα καραβάκια της, που ταξιδεύουν στους τοίχους και μας φέρνουν εικόνες της θάλασσας και των λιμανιών. Η Ν. Ιατροπούλου πάντα έφτιαχνε πράγματα με τα χέρια της. Παλιότερα είχε πειραματισθεί με τον πηλό, τον γύψο και το συνθετικό γυαλί, αλλά τα ξύλα της θάλασσας την κέρδισαν.
Τριγυρνώντας στις ακρογιαλιές και τις παραλίες μαζεύει ξύλα-ναυάγια, αλλά και κομμάτια από παρατημένες βάρκες, που όμως η θάλασσα και η αρμύρα είχε προλάβει να τα σμιλέψει και να τους δώσει σχήματα. Σχήματα που φέρνουν στη μνήμη της, μπορεί και στη φαντασία της, δικές της εικόνες καραβιών. Γι αυτό δεν είναι μοντέλα τα καράβια της.
Στο εργαστήριο, άλλοτε με περισσότερες κι άλλοτε με λιγότερες επεμβάσεις, τα ναυάγια αυτά γίνονται καράβια, με κατάρτια, με ξάρτια, με τον εξοπλισμό των εμπορικών καραβιών και με τα πανιά των ιστιοφόρων.

Με την υπομονή του χειροτέχνη, αλλά και την επιμονή στη λεπτομέρεια που αναγκάζει η μνήμη, με λιγοστά εργαλεία, σπάγκους, καρφιά και καραβόπανα ολοκληρώνεται το δύσκολο «χτίσιμο» του σκαριού. Ακολουθούν τα χρώματα, πότε ζωηρά κι έντονα και πότε σβησμένα, από τ’ αλάτι και τις φουρτούνες. Στο τέλος, τα στολίζει με τις σημαίες τους και τ΄ όμορφο ταξιδιάρικο όνομά τους. Ό,τι ταιριάζει στο καθένα, αλλά και ό,τι επιθυμεί ο νέος τους πλοιοκτήτης. Τα καραβάκια αυτά δεν τα πιάνει ο καιρός. Αράζουν στον τοίχο και ταξιδεύουν με την φαντασία. Η Νέλλη Ιατροπούλου έχει κάνει εκθέσεις με τα καραβάκια της στην Αθήνα, στην Σαντορίνη και στην Πάτμο. Έχει κοντά της, βοηθό και συνεργάτη, την ανεψιά της Νατάσσα Ιατροπούλου, ευτυχώς με την ίδια αγάπη για τα καράβια και την θάλασσα. Δουλεύουν δίπλα δίπλα στο εργαστήριό τους, με όλους τους καιρούς.


Κλεομένους 25 και Πλουτάρχου, περιφερειακός Λυκαβηττού (στάση Λεωφ. Λυκαβηττού 060).

Τηλ: 210 7225369 και email: niatrop@gmail.comcaneplex