σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniο λόφος του Φιλοπάππου
στο φως του Μαρτίου

Ο λόφος του Φιλοπάππου, ή λόφος των Μουσών, ή λόφος Σέγγιο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη (ΝΔ). Το παράξενο όνομα Φιλόπαππος (φίλος του παππού) οφείλεται σε έναν Ρωμαίο ύπατο ο οποίος έχτισε εκεί μια έπαυλη με θέα την Ακρόπολη, και τα απομεινάρια της υπάρχουν ακόμα στην κορυφή. Σήμερα ο λόφος είναι τόπος περιπάτου (ελεύθερος χωρίς εισιτήριο μετά από αγώνες των κατοίκων).

Στην νοτιοδυτική πλευρά του λόφου υπάρχει μια μικρή λιμνούλα με νεροχελώνες.

Όλος ο λόφος είνα γεμάτος μονοπάτια ενώ σε μια απότομη πλευρά του βράχου γίνονται αναρριχήσεις.

Ο λόφος ονομάστηκε και λόφος των Μουσών ενώ η ονομασία "Σέγγιο" είναι από την εποχή της φραγκοκρατίας (sign σινιάλο segno). Αυτοί οι πολιτισμένοι τύποι, οι οποίοι ανατίναξαν και την Ακρόπολη και είναι σήμερα εταίροι μας στα πλαίσια της Ε.Ε., είχαν φτιάξει μία σηματωρό στην πρός τη θάλασσα πλευρά του λόφου με την οποία ειδοποιούσαν σε περίπτωση προσέγγισης εχθρών από την θάλασσα.

Τα χορταριασμένα σκαλάκια οδηγούν στην κορυφή...

...από όπου η θέα είναι καταπληκτική

Ότι απέμεινε από την έπαυλη του Ρωμαίου Φιλοπάππου

Μόλις η κεφαλή γυρίσει δεξιά... τι όμορφη πόλη, "πρόκειται περί ρυζιού από αναποδογυρισμένη κατσαρόλα" (Μ. Ρασούλης).
Την ομορφιά συμπληρώνει το πιο άσχημο κτίριο της πόλης, η μαύρη ντίσκο "Μουσείο Ακρόπολης", μνημείο μέγα lounge bar Μπουρναζίου, με δουλικούς σερβοτότους skinheads διακεκοσμημένους με παχιές χρυσές αλυσίδες.

Μικρή σκάλα προς την Δύση

η Ακρόπολη κάτω από σύννεφα επερχόμενης καταιγίδας

Η κάθοδος προς τον Λουμπαρδιάρη. Όλος ο χώρος, οι κήποι, τα μονοπάτια, τα λιθόστρωτα κλπ σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη την δεκαετία του 50.

κείμενα- φωτογραφίες Λευτέρης Μιαούλης