σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΑναπαλαίωση Καπετανόσπιτου, Φοινικιά

από τους αρχιτέκτονες Θωμά Γαβαλά, Δώρα Μονιούδη - Γαβαλά & Αντώνη Γαβαλά

  • Καπετανόσπιτο στην Φοινικιά
  • Καπετανόσπιτο στην Φοινικιά
  • Καπετανόσπιτο στην Φοινικιά
  • Καπετανόσπιτο στην Φοινικιά
  • Καπετανόσπιτο στην Φοινικιά
  • Καπετανόσπιτο στην Φοινικιά
  • Καπετανόσπιτο στην Φοινικιά
μελέτη - επίβλεψη : Gavalas Architects & Associates
Πρόκειται για ανακατασκευή αρχοντικού καπετανόσπιτου των μέσων του 19ου αιώνα στον παραδοσιακό οικισμό Φοινικιά, έξω από την Οία, στη Σαντορίνη. Η κατοικία, η οποία ήταν σε καλή κατάσταση παρά τους καταστροφικούς σεισμούς και τις εκρήξεις του ηφαιστείου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, έφερε λίγες ουσιαστικές ζημιές στην φέρουσα εξωτερική τοιχοποιία. Αρχικά αποτελούταν από 3 αυτόνομες κάναβες στο ισόγειο, κατά το ήμισυ υπόσκαφες, έχοντας τη μεσαία και μεγαλύτερη ως χώρο παρασκευής οίνου με το πατητήρι και τις δύο εκατέρωθεν για τη φύλαξη και ωρίμανσή του σε μεγάλα βαρέλια. Στον όροφο βρισκόταν η κατοικία του καπετάνιου, όπου συνδεόταν με την κάτω αυλή μέσω μιας εξωτερικής κλίμακας. Επιλέχθηκε από τους μελετητές η κατοικία να επανέλθει ακριβώς στην αρχική της μορφή εξωτερικά και όσον αφορά τη διαρρύθμιση των χώρων να διατηρηθούν οι προϋπάρχουσες λειτουργικές αναφορές, παρά την αλλαγή χρήσης των υπόσκαφων σε χώρους κατοικίας. Σε όσα σημεία κρίθηκε σκόπιμο εμφυτεύθηκαν σιδηροδεσιές κατά το πάχος της φέρουσας τοιχοποιίας ενώ όλο το εσωτερικό ανάπτυγμα των χώρων ενισχύθηκε με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα (gunite) με πλέγμα. Οι υπάρχουσες καμινάδες και παραθύρες διατηρήθηκαν και το πάτωμα διαστρώθηκε με παραδοσιακή πατητή τσιμεντοκονία και επιχρωματισμό σατινέ. Τα ποριά που δημιουργούν μαρκίζες περιμετρικά των ανοιγμάτων, αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή. Κατασκευάστηκαν νέα ξύλινα κουφώματα με εσωτερικά πατζούρια στα ίδια σημεία και ίδιας μορφολογίας με τα προϋπάρχοντα.

Το εσωτερικό έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά με παλαιά, επισκευασμένα έπιπλα αντίκες, πίνακες σχετιζόμενους με τη ναυτική τέχνη και γκραβούρες που απεικονίζουν παραδοσιακές εργασίες του νησιού κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
Όλος ο εξοπλισμός επιλέχθηκε να έχει έντονο το χαρακτήρα της θάλασσας, αναβιώνοντας και μεταφέροντας στην εποχή μας το ύφος από το ναυτικό παρελθόν των πρώτων ιδιοκτητών του. Παραμένει κυρίαρχη η παρουσία του λευκού κυκλαδίτικου χρώματος στα δομικά στοιχεία, σε συνδυασμό την παρουσία μπλε κουφωμάτων και φυσικής δρυός στην επίπλωση. Στην εξωτερικό χώρο, στο κέντρο της μεγάλης αυλής, δημιουργείται μια χτιστή παγκάδα σε συνδυασμό με ξύλινη πέργκολα με κληματαριά, παρέχοντας μια προστατευμένη από το βοριά και τον ήλιο αγκαλιά.
Η οικία διακρίνεται από τη δωρική απλότητά της, σαν ένα σκηνικό σε δύο επίπεδα με εντυπωμένα τα παράθυρα και τις πόρτες.
Περισσότερα για τους συντελεστές ΕΔΩ
κείμενο - φωτογραφίες: Αντώνης Γαβαλάς