Αλλαγή χρήσης στο κέντρο της πόλης

Όμορφη Πόλη

Πώς θα είναι άραγε τα παλιά κλειστά καταστήματα της Αθήνας, στη δεύτερη και τρίτη χρήση τους μετά από λίγα χρόνια;
Υπάρχει τρόπος να μετατραπούν σε κάτι άλλο;
Η απάντηση είναι "ναι υπάρχει τρόπος", και βρίσκεται στον Νέο Κόσμο. Το σπίτι αυτό μοιάζει να έχει έλθει από το μέλλον καθώς προτείνει μία από τις ποθητές λύσεις που θα έδιναν νέα αξιόλογη ζωή σε οικήματα που κανονικά δεν θα γύριζε κάποιος ούτε να τα κοιτάξει.
Ας παρακολουθήσουμε με ποιόν ακριβώς τρόπο, ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων, μετετράπη σε ένα σύγχρονο σπίτι-γραφείο από τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη του Σπύρο Καπή. Το παλιό συνεργείο ακολουθεί την λογική ψηλοτάβανη αίθουσα- χαμηλό πατάρι, κάτι πολύ συνηθισμένο σε πολυκατοικίες που περιελάμβαναν καταστήματα γενικής χρήσης στο ισόγειό τους και που έγιναν κυρίως καφετέριες, πιτσαρίες και συνεργεία.
Το οίκημα βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, ουσιαστικά πάνω στην Καλλιρόης, 500 μέτρα από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, σε ένα σημείο ιδανικό για κατοικία για κάποιον που του αρέσει να μένει στο κέντρο. Η σημερινή κατοικία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ίδια χωροταξία:
Η μεγάλη χηλοτάβανη αίθουσα είναι το σημερινό καθιστικό, η κουζίναι και το γραφείο, ενώ στο πατάρι βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο κι ένα μικρό καθιστικό.Η δομή αυτή που θυμίζει κατάστημα έχει καλυφθεί επιμελώς με την προσθήκη ενός εσωτερικού μπαλκονιού σε σχήμα "Γ".
Το μπαλκόνι αυτό επικοινωνεί με το πατάρι και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό. Με την δημιουργία του, η μεγάλη κάτω αίθουσα θυμίζει αίθριο, ενώ το μεγάλο ύψος της έτυχε εκμετάλλευσης αφου στην μακρυά πλευρά του μπαλκονιού, απέναντο ακριβώς από το πατάρι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη που διατρέχει όλο το μήκος του χώρου.
Η βιβλιοθήκη είναι προφανώς πολύ μεγάλη και κάποια τμήματά της έχουν χρησιμοποιηθεί σαν προθήκες των διαφόρων συλλογών του ιδιοκτήτη από αναπτήρες, παλιά και νέα παιδικά παιχνίδια κ.α.

Όμορφη Πόλη

Εφαρμογές τέτοιου τύπου θα αρχίσουν πολύ σύντομα να προτείνονται σαν λύσεις καθώς τα άδεια καταστήματα της Αθήνας είναι πλέον εκατοντάδες, και προσφέρονται σε τιμές -συχνά- ιδαίτερα συμφέρουσες.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex