Nader Khalili: Ένας σπουδαίος Ιρανός αρχιτέκτων και οραματιστής

Όμορφη Πόλη

Ο Ναδίρ Χαλίλι (1936-2008) υπήρξε ένας παγκοσμίου φήμης Ιρανός αρχιτέκτονας που έδρασε στην Αμερική η οποία υποστήριξε και ανέδειξε τον ίδιο και το έργο του.
Υπήρξε επίσης ανθρωπιστής, δάσκαλος και πρωτοπόρος του συστήματος Geltafran (Χώμα και Φωτιά) -ένα σύστημα κατασκευής κεραμικών σπιτιών- καθώς και του συστήματος Syperadobe (τι σύστημα κατασκευής με σάκκους άμμου).
Ο Χαλίλι σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ιράν, την Τουρκία και την Αμερική.
Το 1984 ακούγεται για πρώτη φορά όταν προτείνει τρόπους κατασκευής καταφυγίων για αστροναύτες στην σελήνη.
Συγκεκριμένα παρουσιάζει το "Magma Structures" (Δομές Μάγματος) και το "Velcro Abobe" (~ Στερεωμένοι Πλίνθοι) στο συμπόσιο της ΝΑΣΑ (1984) με θέμα "Σεληνιακές βάσεις και διαστημικές δραστηριότητες του 21ου αιώνα".
Συνεργάστηκε με το "σκοτεινό" διαστημικό κέντρο του Los Alamos σαν εξωτερικός συνεργάτης - επιστήμονας. Εκκινώντας από το 1984 παρουσίασε και δημοσίευσε στην συνέχεια πλήθος σχετικών μελετών και προτάσεων ανάμεσα στις οποίες ήταν και η έκδοση της ΝΑΣΑ "Journal of Aerospace Engineering" (Εφημερίδα Διαστημικής Μηχανικής) για την οποία τιμήθηκε από την Αμερικανική εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.
Ο Χαλίλι ήταν μέλος του "Έργο Επεξεργασίας Σεληνιακών Πόρων" μαζί με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών, McDonnell Douglas Space Systems, και την Alcoa. Ο Χαλίλι ίδρυσε το ινστιτούτo Geltafran (1986) και το Ινστιτούτο Γήϊνης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής της Καλιφόρνια (Cal-Earth). Στα ιδρύματα αυτά δίδαξε την φιλοσοφία του και τις τεχνικές του σε σχέση με την γη και την αρχιτεκτονική.
Οι βιώσιμες λύσεις του για τα ανθρώπινα καταφύγια έχουν δημοσιευθεί από την ΝΑΣΑ και έχουν βραβευθεί με το βραβείο Αγά Χαν.
Στην Καλιφόρνια δοκιμάστηκαν και κατασκευάστηκαν πρωτότυπα με απώτερο σκοπό την πλήρη ενταξή τους στον Ενιαίο Κώδικα Δόμησης. Τα έξι βιβλία του, τα έγραψε όλα την περίοδο που είχε εμπλοκή με την κατασκευή των σπιτιών του.
Έγραψε το Racing Alone "Αγωνιζόμενος Μόνος" και τα "Ceramic Houses" (Κεραμικά Σπίτια) και " Earth Architecture" (Γήϊνη Αρχιτεκτονική) : Πώς να φτιάξετε το δικό σας Geltafran "Γη και Φωτιά" κεραμικό σπίτι. Επίσης, "Πεζοδρόμια στην σελήνη" (τον καιρό που σχεδίαζε για το φεγγάρι) και κείμενα συνδετικά της παράδοσης με την τεχνολογία. Επίσης τα "Καταφύγια Ανάγκης από σάκκους άμμου" και το "Οικολογικό χωριό".
Στις εργασίες αυτές καταγράφηκαν για πρώτη φορά οι τεχνικές οικοδομησης που προέκυψαν από τις έρευνες του Ινστιτούτου στην Καλιφόρνια (σάκκοι με άμμο και συναφή). Πίσω από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Χαλίλι και την σοφία του σχετικά με την ανθρωπότητα και τα στοιχέια της γής -νερό φωτιά αέρας - κρύβεται ο Πέρσης μυστικιστής ποιητής Ρουμί. Ο Χαλίλι μετέφρασε τα 75 ποιήματα "Πηγή Φωτιάς" και τα 300 ποιήματα Ρουμπαγιάτ "Χορεύοντας την φωτιά".

Όμορφη Πόλη

Το έργο του Χαλίλι "Λόγια και Έργα" έχει ευρέως εκτεθεί και δημοσιευθεί στις ΗΠΑ και σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι και το Ινστιτούτο American Indian Arts Museum στη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό.
Επίσης έχει τύχει ραδιοτηλεοπτικών παρουσιάσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο όπως όπως το BBC World Service και Voice of America. Πάνω από 100 workshops, εργαστήρια και διαλέξεις έλαβαν χώρα στην Αμερική και στο εξωτερικό οργανωμένα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το MIT καθώς και άλλα αμερικανικά και διεθνή πανεπιστήμια.
Τα Αρχιτεκτονικά έργα του Χαλίλι επίσης περιλαμβάνουν: το σχεδιασμό μιας μελλοντικής κοινότητας για 5.000 κατοίκους για το μέλλον της πόλης / Χωριά, Intl. στη Νέα Cuyama, το "Καλιφόρνια 1988" (πρωτότυπο που κατασκευάστηκε επί τόπου) το Malekshahr του Ισφαχάν, μια κοινότητα για 20.000, έργο το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εν μέρει το 1979, στη Μέση Ανατολή την έδρα της Dupont / πολυακρυλ η οποία ολοκληρώθηκε το 1978, καθώς και πάνω από 100 έργα από τα συμβατικά κτίρια που κυμαίνονται από υψηλές κατασκευές μέχρι απλές κατοικίες.
Ο Χαλίλι απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών για την Τετάρτη 5 Μάρτη 2008. Γεννημένος στο Ιράν, ένας από εννέα παιδιά, η αναζήτηση του ήταν να ενδυναμώσει τους φτωχούς του κόσμου και τους πρόσφυγες για να χτίσουν τα σπίτια με βασικό υλικό την γη κάτω από τα πόδια τους. Ο γιος Dastan Khalili, και η κόρη Sheefteh, εργάζονται τώρα για να υλοποιηθεί το όραμα του σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένας εξέχων ανθρωπιστής αγωνιστής της ηθικής αρχιτεκτονικής, της οποίας πρώτο μέλημα είναι οι ανάγκες των αστέγων.
Εμπνευσμένη από την μυστικιστική ποίηση του Ρουμί (ποιήματα του οποίου σπούδασε και μετέφρασε από νεαρή ηλικία), η αρχιτεκτονική του διατρέχεται από τις διαχρονικές αρχές αυτού του σύμπαντος και τα υλικά του είναι όλα τα στοιχεία της γης, ( αέρας, νερό και φωτιά) Η Αρχιτεκτονική του Χαλίλι έχει επιτυχημένα περιγραφεί σαν "Αποκρυσταλλωμένη ποίηση σε Δομή".
H Laura Huxley, Aldous Huxley χήρα του Χαλίλι τον περιγράφει σαν "Πρακτικό Οραματιστή". «Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει ένα νόημα στη ζωή. Πρέπει να κάνω τη δική μου ζωή έχει νόημα. Αυτό είναι όλο. " Έλεγε ο ίδιος.

Όμορφη Πόλη

Μήνυμα του Ναδίρ Χαλίλι
Ο κόσμος εστιάζει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και το απρόβλεπτο μέλλον που αυτό συνεπιφέρει, την ίδια στγμή που προσπαθεί να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό της Κεντρικής Ασίας, καθώς και το τσουνάμι της Ασίας, το οποίο έγινε τη μέρα της επετείου του μεγάλου σεισμού Μπαμ στο Ιράν.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους - οι περισσότερες κοινότητες αφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Οι τυφώνες στη Νότια Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή που απαιτεί μεγάλο κόστος και κόπο για όποιον ασχοληθεί μαζί τους.
Σε αυτά προστίθενται οι τυφώνες Κεντρικής Αμερικής, οι πρόσφυγες στο Νταρφούρ, καθώς και τη συνεχή θύματα του AIDS που αφήνουν πίσω τους τεράστιους αριθμούς αστέγων και ορφανών.
Η Επείγουσα βοήθεια έχει σπεύσει και διασχίζοντας αχανή εδάφη σε αναζήτηση επιζώντων αγωνίζεται για την περίθαλψη και τη διατροφή. Οι πρόσφυγες βρίσκονται συνήθως εγλωβισμένοι σε πρόχειρα καταφύγια. Δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές στον κόσμο για να φιλοξενήσουν τα τελευταία θύματα του σεισμού της Κεντρικής Ασίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον περισσότερες καταστροφές από το πάγωμα, τον χειμώνα και τους ανέμους.
Το μεγαλύτερο κόστος μετά τις καταστροφές πηγαίνει στην ανοικοδόμηση καταφυγίων. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη να οικοδομήσουμε μια λογική αυτοβοήθειας να μπορούν οι ίδιοι άνθρωποι ή και εμείς να κατασκευάζουμε βιώσιμες μόνιμες δομές ανθεκτικές στον χρόνο και σε πιθανές καταστροφές.
Ο αυξανόμενος αριθμός των καταστροφών στον κόσμο και η αύξηση στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, πρέπει να ευαισθητοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους φορείς ώστε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εναλλακτικούς τρόπους οικοδόμησης. Υπάρχει μια βιώσιμη λύση για Ανθρώπινα Καταφύγια, με βάση Υλικά που δεν παλιώνουν (γη, νερό, αέρας και φωτιά) και Διαχρονικές Αρχιτεκτονικές Γραμμές (αψίδες, θόλοι και τρούλοι). Κάθε άνδρας και γυναίκα θα πρέπει να είναι σε θέση να χτίσει ένα καταφύγιο για την οικογένειά του με αυτά τα στοιχεία, σχεδόν οπουδήποτε στη γη και άλλους πλανήτες.
Οι αρχές αυτές, ερμηνεύονται σαν η απλούστερη μορφή της τεχνολογίας του κτιρίου, και μπορούν να δημιουργήσουν καταφύγια έκτακτης ανάγκης που μπορούν να γίνουν και μόνιμα σπίτια, τα οποία έχουν περάσει αυστηρούς ελέγχους και ακολουθούν τους οικοδομικούς κανονισμούς. Από το 1975 έχουμε μια τεχνολογία αφιερωμένη στην έρευνα και την ανάπτυξη αυτού του χαμηλού κόστους κατοικίας, μια απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία που μπορεί να αντισταθεί σε καταστροφές, και να προσφέρει στην ανθρωπότητα.
Το μόνο που λείπει είναι να εκπαιδευτούν τους ανθρώπους στο πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές διαχρονικά, έτσι ώστε οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο Cal-Earth Institute, να χωρέσουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς και περιβάλλοντα.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη


caneplex