μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο του Εμπορείου

Όμορφη Πόλη

Ένα παλιό παντοπωλείο και μετέπειτα ξυλουργείο στο κέντρο του κάστρου του Εμπορείου στην Σαντορίνη, αποκτήθηκε πρίν λίγα χρόνια και συντηρήθηκε, επισκευάστηκε έχοντας σήμερα μετατραπεί σε ένα καλοκαιρινό σπίτι.
Ανήκει στην οικογένεια Ζουρνατζή που αρθμεί αρκετά μέλη με σοβαρή ενασχόληση γύρω από το σπίτι και την διακόσμηση γενικά.
Το σπίτι είναι βεβαίως μικρό, άλλωστε μέσα στο κάστρο του Εμπορείου, μεγάλο σπίτι δεν υπάρχει, καθώς πρόκειται για κάστρο μεσαιωνικό που χτίστηκε για προστασία από τους πειρατές και είναι στην ουσία του οχυρωματικό έργο.
Περιβάλλεται από ψηλό περίβολο που αφήνει χώρο για μια αυλή που έχει διαμορφωθεί σε έναν χρήσιμο χώρο με μια υπαίθρια τραπεζαρία, μια στριφτή σκάλα που ανεβαίνει στην ταράτσα και μια υπαίθρια τουαλέτα. Το κυρίως δωμάτιο του σπιτού (που ήταν κατάστημα πρίν κάποιες δεκαετίες) είναι ψηλοτάβανο με χαρακτηριστικό ημιθολωτο ταβάνι, όπως και τα πιό πολλά χτιστά (όχι υπόσκαφα) σπίτια του νησιού. Εδώ βρίσκεται η κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό.
Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με άξονα την χρήση και την αισθητική σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα σε μια νέα όμως ποιότητα. Εδώ φαίνεται και η καλή εργασία της διακοσμήτριας Σόφης Ζουρνατζή η οποία έχει μεγάλη σχέση με το ύφασμα και το έχει χρησιμοποιήσει μοναδικά σε όλο το δωμάτιο, από το μικρό κουρτινάκι που κρύβει τον νεροχύτη μέχρι τα υφάσματα του καναπέ.
Στον χώρο υπάρχει και ένα όμορφο ντουλάπι που ανασύρθηκε από ένα ρέμα στην Χαλκίδα, που κάποιοι το είχαν πετάξει και συντηρήθηκε για να ταξιδέψει ως την Σαντορίνη.

Όμορφη Πόλη

Τα πίσω δωμάτια του σπιτιού ανήκαν σε ένα δεύτερο σπιτάκι άλλης ιδιοκτησίας, που αγοράστηκε μαζί με το κύριο. Τα δωμάτια ενώθηκαν για να δώσουν ένα σπίτι, καθώς το πρώτο κτίσμα ήταν μόνο ένα δωμάτιο, το παλιό κατάστημα. Υπάρχει μια υψομετρικη διαφορά ανάμεσα στα δυό σπίτια, η οποία καλύπτεται με σκαλάκια και τούνελ.
Η κρεβατοκάμαρα του σπιτιού, επικοινωνεί με την αυλή και έχει δυό σιδερένια κρεβάτια ART DECO και είναι καλυμμένα με περίτεχνες πλεκτές κουβέρτες με βελονάκι, που σπάνια πιά κατασκευάζονται στις μέρες μας.
Το μπάνιο του σπιτιού, γνήσια σαντορινιό, με θολωτή οροφή, είναι όλο κατασκευασμένο με τσιμεντοκονία με χρώμα μέσα στη σύσταση της, μια τεχνική που δίνει αποτέλεσμα πατίνας στον τοίχο.
Εδώ τα πάντα είναι χτιστά, όπως και στην κουζίνα και σε άλλα σημεια του σπιτιού. Τα χτιστά έπιπλα επεκράτησαν στην Σαντορίνη (και τα αλλα νησιά) για τον πολύ απλό λόγο του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη ξυλεία. Στο σπίτι υπάρχει κι ενα βοηθητικό υπνοδωμάτιο και αυτό είναι περίπου όλο!
Είναι διακοσμημένο με κεραμικά από το εργαστήριο ΥΡΙΑ της Πάρου, και πίνακες ζωγραφικής.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex