Μέσα στο κάστρο του Εμπορείου, Σαντορίνη

Όμορφη Πόλη

Το Εμπορείο ή Νημποριό είναι το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης με 2000 περίπου μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται στη βάση του βουνού Προφήτης Ηλίας κοντά στην Βλυχάδα.
Το Εμπορείο είναι "Καστέλι" δηλαδή κάστρο, ένα από τα καστέλια της Σαντορίνης, τα οποία αποτελούν οχυρωμένες καστροπολιτείες με μικρά κολλημένα το ένα στο άλλο σπίτια, στενούς δρόμους και πόρτες και παράθυρα που κοιτούν πάντοτε πρός τα μέσα.
Τα καστέλια περιβάλονται από ψηλούς τοίχους και έχουν συνήθως μιά είσοδο (την "Πόρτα") έξω από την οποία υπάρχει πάντοτε ο ναός της Αγίας Θεοδοσίας.
Όλο αυτό είχε να κάνει με την προσπάθεια των κατοίκων να προφυλαχθούν από τους πειρατές, την εποχή της ακμής των καστελιών.

Όμορφη Πόλη

Στο κέντρο του Εμπορείου η παράθεση μικρών σπιτιών γύρω από την κεντρική εκκλησία δημιουργεί μιά ιδιότυπη γειτονιά.
Στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες ήσαν ισάριθμοι με τις εξωτερικές πόρτες.
Οι ιδιοκτησίες αυτές είναι πολύ μικρές για τα σημερινά δεδομένα κι έτσι οι σύχρονοι οικιστές φροντίζουν να αγοράσουν περισσότερα από ένα γειτονικά σπιτάκια και να τα ενοποιήσουν σε ένα.
Από την μια μεριά η τουριστική κυρίως χρήση των σπιτιών (σπίτια διακοπών ως επι το πλείστον) και από την άλλη οι ανέσεις που έχουν προστεθεί (δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης και το ρεύμα) επιτρέπουν την κατάταξη των πολύ μικρών χώρων στις ευχάριστες γραφικότητες.
Eγγενείς δυσκολίες, όπως στραβές και πολύ στενές σκάλες, ανήλια δωμάτια, υγρασίες κλπ κλπ αντιμετωπίζονται ως διασκεδαστικές δυσκολίες από κατοίκους εντελώς περιστασιακούς, η αγάπη και τα χρήματα των οποίων πάντως, κατόρθωσαν να συντηρήσουν και να αναπαλαιώσουν το ετοιμόροπο Εμπορείο χαρίζοντάς του νέα ζωή και αίγλη.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex