Πρωτότυπη "παραδοσιακή" προσθήκη στην Μασσαλία

Όμορφη Πόλη

Πρόκειται για μια επέκταση ενός παραδοσιακού σπιτιού στο οποίο χρειάστηκε να προστεθεί εμβαδόν μετά την γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια. H μόνη απάιτηση του πελάτη ήταν η σύνδεση του νέου χώρου με το παλιό σπίτι από την πλευρά της κουζίνας ή της κυρίας εισόδου.
Η σύσταση του ίδιου του εδάφους είναι αμμώδεις προσχώσεις. Επελέγη για τον λόγο αυτό μια κατασκευή που να κάθεται πάνω από το έδαφος και όχι να στηρίζεται μέσα σε αυτό για στατικούς λόγους. Οι πελάτες μας ανέμεναν μια βαρειά συμβολική αρχιτεκτονική τύπου "Παρθενώνα" ενώ για μς ο τόποτς όλος σήμαινε μια ελαφρότητα, διακοπές, καλοκαίρι και φώς. Δηλαδή ξύλινα κουτιά η ένα σπίτι τύπου Καλιφόρνιας πάνω στην άμμο.
Το σπίτι αυτό βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή και το αρχιτεκτονικό τοπίο ολόγυρα είναι ανάλογο. Το τοπικό αρχέτυπο της γεωργκής κατοικίας προβλέπει ένα κύριο κτίριο το οποίο συνδέεται με διάφορα δευτερεύοντα, μικρά υπόστεγα, παράπλευρους οικίσκους με διαδοχικές στέγες ακόμα και μακρόστενα θερμοκήπια με δίρριχτη στέγη, ή και ημικυλινδρικά.

Όμορφη Πόλη

Η υπάρχουσα κατοικία χαρακτηρίζεται από δύο αετώματα. Μεγάλο μέρος της αυλής έχει αφεθεί αχρησιμοποίητο. Στο πίσω της μέρος υπάρχει μια υπόγεια δεξαμενή πετρελαίου και μια υδραυλική εγκατάσταση.
Η απόφαση να διαχωριστεί η επέκταση από την παλιά κατοικία και όχι να κολλήσει πάνω της είναι μια προφανής αρχιτεκτονική απόφαση η οποία "συνομιλεί" με την αρχιτεκτονική του συγκεκριμένου αγροτικού τοπίου. Η επέκταση αυτή θυμίζει έντονα κάποιο θάλαμο μιας αγροτικής δραστηριότητας δίπλα στο σπίτι, κάτι πολύ συνηθισμένο γύρω γύρω.
Σαν βασικό υλικό κατασκευής επιλέξαμε το ξύλο το οποίο είναι ελαφρύ και με ενδιαφέρουσες θερμομονωτικές ιδιότητες. Το συνολικό μήκος της κατασκευής είναι 15 μέτρα το πλάτος 4 και ο όγκος σχετικά μιρκός. Η στήριξη έγινε πάνω σε 8 βάθρα από σκυρόδεμα πάνω από τα οποία κάθισε ένα ξύλινο δάπεδο.
Οι τοίχοι συναρμολογήθηκαν στη γη και σηκώθηκαν έτοιμοι ενώ στα βορεινά κατασκευάστηκε ένα στέρεο ξύλινο αέτωμα. Στα νότια ένα ελαφρύ αισθητικά διαφανές γυάλινο αέτωμα έκλεισε το σχήμα ενώ η κεντρική θύρα και το κούφωμα από ανοξείδωτο ατσάλι έδωσαν στην γυάλινη πλευρά μια αίσθηση στιβαρότητας.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη

Photographs: Michael Jancaneplex