Σπηλιές στη ρεματιά του Βόθωνα γίνονται σπίτι

Όμορφη Πόλη

Σαντορίνη δεν είναι μόνον η Οία και τη Φηρά. Τα μέρη αυτά αναπτύχθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω τουρισμού.
Τα κυρίως χωριά της Σαντορίνης βρίσκονται όμως μέσα στο νησί σε σημεία φυσικά προστετευμένα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο Βόθωνας. Πρόκειται για μια ρεματιά στην ουσία. Το νερό έσκαψε και παρέσυρε την μαλακή άσπα δημιουργώντας τεράστια πρανή -όχθες- που είναι εντελώς κάθετα.
Ο τόπος κρατούσε και λίγο νερό και γιατί να σκάψει κανείς αλλού και να μην εκμεταλλευτεί το φυσικό σκάψιμο;
Κάπως έτσι προέκυψε ο Βόθωνας.
Το σπίτι της Σοφίας, στα χαρτιά...δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει καθόλου οικόπεδο, είναι δηλαδή ένα σύστημα από σπηλιές στην αριστερή όχθη του ποταμού. Ξεκινάει από χαμηλά και εκμεταλλεύεται όλο το ύψος που είναι μεγάλο, αντίστοιχο ενός τετραώροφου σπιτιού.
Το σπίτι είναι...πραγματικό σπίτι, δεν πρόκειται δηλαδή για θερινή κατοικία διακοπών. Οι χώροι κοντά στο έδαφος (παλιές κάναβες και αποθήκες) έχουν μετατραπεί σήμερα σε ξενώνες ενώ το κυρίως σπίτι βρίσκεται ψηλά. Αποτελείται από δυό μεγάλα υπόσκαφα δωμάτια που ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή κάθετη σπηλιά-διάδρομο.
Τα έπιπλα είναι χτιστά όσο γίνεται, αφού σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχει ίχνος ξυλείας. Το καθιστικό που είναι ένας μεγάλος θολωτός χώρος έχει στην μιά του πλευρά έναν γωνιακό χτιστό καναπέ με μεγάλα μαξιλάρια, ικανό να φιλοξενήσει 12 άτομα.
Στην συνέχειά του και πίσω από το τυπικό εσωτερικό χώρισμα βρίσκεται η μιά από τις κρεβατοκάμαρες. Εδώ η πόρτα δεν είναι στην μέση, όπως σε όλο το νησί, αλλά στο πλάι. Τα τέσσερα ανοίγματα και εδώ παραμένουν. Η κρεβατοκάμαρα μοιάζει με βωμό καθώς το δάπεδο είναι μερικώς υπερυψωμένο δημιουργώνατας ένα βάθρο, στην μέση του οποίου είναι απλώς αφημένο κατά γης το στρώμα.
Ένας μικρότερος θόλος απο πάνω, δημιουργεί την εντύπωση ότι κοιμάσαι σε ...ιερό.

Όμορφη Πόλη

Ο μεγάλος διάδρομος οδηγεί δεξια στην κουζίνα που είναι το δεύτερο κύριο δωμάτιο του σπιτού.
Εδω βρίσκεται η τραπεζαρία, η κουζίνα, μια βιβλιοθήκη κι ένα παλιό έπιπλο (πιατοθήκη). Ο χώρος συνεχίζεται πρός τα μέσα σε μια δεύτερη κρεβατοκάμαρα, ανάλογη της πρώτης. Το μεγάλο μπάνιο του σπιτιιού πατάει έν μέρει στην βεράντα και χωρίζεται εσωτερικά από το καθιστικό με μια ιδιότυπη σιδερένια πόρτα.
Οι κάτω χώροι είναι περισσότερο σπηλαιολογικοί καθώς τα ανοίγματα είναι μικρά (αλλιώς θα κινδύνευε το πάνω σπίτι) και ενισχύονται από ιδιότυπες κολώνες στη μέση. Πρόκειται για το ίδιο υλικό, που απλά δεν αφαιρέθηκε, δημιουργώντας στηρίγματα της οροφής.
Η θέα της μικρής αυλής είναι η απέναντι όχθη, διάτρητη από παλιά υπόσκαφα που δεν έχουν τύχει ανάλογης χρήσης και παραμένουν σήμερα αποθήκες.
Το σπίτι είναι διακοσμημένο με ποιότητα και γούστο. Παλιά φορέματα της μητέρας απο δεντέλα τυλίγουν καθρέπτες που ακουμπούν στο λευκό πάτωμα.
Κόκκινα και πορτοκαλί κεριά και φωτιστικά κυριαρχούν σε όλο το σπίτι και δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα που θυμίζει Ινδία. Το φώς φτάνει μέχρι τα εσωτερικά δωμάτια απο τα μεγάλα ανοίγματα δημιουργώντας ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις.
Πρόκειται για ένα σπίτι ήσυχο, άνετο και σύγχρονο, τυπικό του νησιου σαν κατασκευή, σημερινό όμως κατά τα υπόλοιπα.
Ένα καλό δείγμα του πώς θα ήταν τα σπίτια της Σαντορίνης, αν δεν είχαν τουριστικοποιηθεί.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex