Ένα σπίτι Μέσα - Έξω

Όμορφη Πόλη

Ο πέτρινος ιστός μιας παλιάς απλής αρχιτεκτονικά κατοικίας του 1870 και η ανάγκη των ιδιοκτητών να αισθάνονται καθημερινά τη φύση, έδωσαν τις βάσεις για το σχεδιασμό ενός σπιτιού που φέρνει μέσα τον ήχο της βροχής, τις πρώτες ακτίνες του ήλιου και την πανσέληνο του Αυγούστου.
Δομικά στοιχεία η πέτρα, το μέταλλο και το γυαλί: υλικά διαφορετικών εποχών τα οποία η αρχιτεκτονική ομάδα τοποθέτησε σε χώρους που εκφράζουν αντίστοιχα διαφορετικές εποχές.
Την πέτρα με αρμολόγηση από κοκκινόχωμα την συναντάμε μόνο στην παλιά κατοικία που σήμερα αποτελεί το χώρο υποδοχής του σπιτιού. Από γυαλί κατασκευάζονται οι σύγχρονοι τοίχοι που συλλέγουν τον ήλιο στα υπνοδωμάτια και διαχωρίζουν τα μπάνια, ενώ το μέταλλο συνδέει με γέφυρες το παλιό με το καινούριο.

Όμορφη Πόλη

Και μια και η φύση ήταν το ζητούμενο, η τραπεζαρία τοποθετήθηκε στη μέση του κήπου, σε ένα αίθριο που απελευθερώνεται σταδιακά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μέσα από πέντε γυάλινα φύλλα τους μήνες Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Η κυκλοφορία μεταξύ των κτιρίων λόγω του μικρού μεγέθους του οικοπέδου αναπτύσσεται σε οριζόντια και κατακόρυφη διάταξη, με ένα ξύλινο διάδρομο και με τρείς μεταλλικές σκάλες.
Τα φυτά που επιλέχθηκαν είναι από την κρητική φύση όπως η χαρουπιά στην τραπεζαρία που σκιάζει το τραπέζι κατά τους θερινούς μήνες, ενώ ένας αρωματικός κήπος στον πρώτο όροφο απελευθερώνει αιθέρια έλαια στα υπνοδωμάτια για ύπνο ελαφρύ.
Έτσι ο στόχος των ιδιοκτητών επιτεύχθηκε. Ένα σπίτι Μέσα στην πόλη που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι Έξω στη φύση...

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη

Κείμενο και φωτογραφίες: Insite Architectscaneplex