Μετατροπή βιοτεχνικού χώρου σε σπίτι

Όμορφη Πόλη

Σε μια από τις παρόδους της Μητροπόλεως που είναι σήμερα πεζόδρομος με καταστήματα, καφέ και πολύ όμορφη ατμόσφαιρα ο Κύπριος αρχιτέκτονας Χρίστης Λοϊζίδης αποκτά έναν όροφο 110 τετραγωνικών ο οποίος ήταν χωρισμένος σε 5 μικρά σκοτεινά γραφεία τα οποία ένωνε ένας διάδρομος.
Στον χώρο υπήρχε και ένας κοινός χώρος υγιεινής. Ο Χ. Λοϊζίδης ξεκινά την ανάπλαση του χώρου και την μετατροπή του σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα. Βασικός άξονας της μελέτης είναι η αξιοποίηση της μοναδικής θέας και η ένταξή της στις καθημερινές λειτουργίες του σπιτιού.
Η κρεβατοκάμαρα βλέπει όλη την Ακρόπολη, ενώ τα παράθυρα της πρόσοψης καδράρουν την ίδια την Μητρόπολη. Τα κτίρια της περιοχής (και τα "loft" γενικά) δεν έχουν βεράντες η μπαλκόνια και η έλλειψη αυτή αντισταθμίζεται από την μια μεριά με μεγάλα πανοραμικά ανοίγματα, και από την άλλη με την άμεση πρόσβαση στον πεζόδρομο, ο οποίος λειτουργεί σαν αυλή της κατοικίας.
Το σημερινό καινούργιο σπίτι έχει τον χαρακτήρα του open plan καθώς σαλόνι, καθιστικό, τραπεζαρία, γραφείο και κουζίνα εξυπηρετούνται στον μεγάλο ενιαίο χώρο που καταλαμβάνει τα 2/3 του συνολικού εμβαδού.

Όμορφη Πόλη

Τα μεγάλα παράθυρα καλύπτονται με ημιδιαφανή στόρια δημιουργώντας ένα...κινηματογραφικό περιβάλλον.
Η επίπλωση λιτή και εντελώς μοντέρνα σε συνδυασμό με τα έργα τέχνης και τα διακοσμητικά δημιουργούν ένα πλαίσιο άνεσης, χαλαρότητας και λειτουργικότητας. Οι δύο κρεβατοκάμαρες (η μία με δικό της μπάνιο) βρίσκονται στην νοτιοδυτική πλευρά. Το μεγάλο κρεβάτι της κύριας κρεβατοκάμαρας έχει τοποθετηθεί απέναντι από το πανοραμικό παράθυρο που προσφέρει θέα στον ιερό βράχο. Την νύχτα όλο αυτό μετατρέπεται σε υπερθέαμα καθώς μπορεί κανείς να χαλαρώνει στο ημίφως του δωματίου του απολαμβάνοντας την φωτισμένη Ακρόπολη.
Ένας μικρός διάδρομος οδηγεί από τις κρεβατοκάμαρες στον κεντρικό κοινόχρηστο χώρο. Στα δεξιά αυτού του διαδρόμου έχει κατασκευαστεί και το κοινόχρηστο μπάνιο.
Το σπίτι που μελέτησε και κατασκεύασε ο Χ. Λοϊζίδης αξιοποιώντας έναν όροφο παλαιών γραφείων αποτελεί μια σύγχρονη και προπαντώς πραγματική και εφαρμοσμένη πρόταση, σχετικά με την δεύτερη ή τρίτη πολλές φορές χρήση των εγκαταλελειμένων ορόφων στο κέντρο της πόλης που με απλό και λογικό τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν σε όμορφες κατοικίες στο απόλυτο κέντρο της πόλης.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex