σαφής διαχωρισμός τού μέσα από το έξω

Όμορφη Πόλη

Λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου, πάνω σε ένα ύψωμα που δεσπόζει της περιοχής, σε μια από τις πιό όμορφες περιοχές της Ρόδου ένα ζεύγος που ζει γύρω από, αλλά και για το βιβλίο και τα εικαστικά, αποφασίζει να οικοδομήσει το νέο του σπίτι.
Την μελέτη αναθέτουν τον Μάϊο του 2005 σε ένα γραφείο πραγματικά δημιουργικό με επικεφαλείς τον αρχιτέκτονα Γιώργο Σάββενα και τον πολτικό μηχανικό Κώστα Χριστόπουλο.
Οι μελετητές οργανώνουν την νέα κατοικία στο γωνιακό οικόπεδο των 800 τ.μ., σε δύο ορόφους με υπόγειο, με συνολική κάλυψη 280 τ.μ. Βασικό τους μέλημα είναι να δώσουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν συχνά - μόνοι τους ή μαζί με προσκεκλημένους φίλους τους - τις καθημερινές τους συνήθειες (ταινίες, μουσική, φαγητό, συζητήσεις κ.α.)
Βασική πρόθεση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ήταν η δημιουργία ισχυρών ορίων στο περίγραμμα της κατοικίας με σαφή διαχωρισμό τού μέσα από το έξω και απόκρυψη της ιδιωτικής ζωής των ιδιοκτητών. Ανατολικά και δυτικά το σπίτι γειτνιάζει με μονοκατοικίες, βόρεια με δρόμο δευτερευούσης σημασίας και δυτικά είναι σε επαφή με το φορτισμένο κυκλοφοριακά περιφερειακό οδικό άξονα της πόλης.
Η επεξεργασία των όψεων και κυρίως της βορινής πλευράς όπου είναι και η κεντρική είσοδος αντιμετωπίζονται σαν μονολιθικές και αδιαπέραστες επιφάνειες που σαν μάσκες περικλείουν τον εσωτερικό χώρο αφήνοντας μόνο κάθετες και οριζόντιες σχισμές φωτός και θέας να εισδύουν στο χώρο της κατοικίας.
Με τη χρήση αυτών των στενόμακρων σχισμών το σπίτι γίνεται ιδιαίτερα φωτεινό εσωτερικά, χωρίς να έχει καθόλου παράθυρα! η διάταξη αυτών των ανοιγμάτων επιτρέπει την θέα από μέσα πρός τα έξω, αλλά όχι και το αντίστροφο.
Εσωτερικά ένα αίθριο, κύρια πηγή φωτισμού και αερισμού, ενορχηστρώνει τις απαιτήσεις του ζευγαριού γύρω από αυτό. Το εσωτερικό αυτό αίθριο αποτελεί και τον πυρήνα της σύνθεσης προσδίδοντας ένα καθαρό νεοτερικό λεξιλόγιο και μία ισχυρή ελληνική ταυτότητα.
Η οπτική και χωρική συνέχεια στο εσωτερικό της κατοικίας ενισχύεται από την αδιάκοπτη επικάλυψη υλικών σε υπόλευκες αποχρώσεις. Ένα εντυπωσιακό καμπύλο χώρισμα από γυαλότουβλα διαχέει το φως διαχωρίζοντας τον χώρο της κουζίνας από το υπόλοιπο καθιστικό, αφήνοντας περάσματα ένθεν και κείθεν προς την τραπεζαρία και το καθιστικό.

Όμορφη Πόλη

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εισαγωγή του διώροφου κενού και η διείσδυση του φωτός από την οροφή όχι μόνο στο χώρο του αίθριου αλλά και στον χώρο διαβάσματος που είναι οργανωμένος με απόλυτη τάξη σαν πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.
Γενικότερα η σύνθεση συνιστά ένα σύνολο αρχιτεκτονικών εμπειριών χρησιμοποιώντας ένα μινιμαλιστικό συντακτικό παίζοντας με την εισαγωγή χώρων διπλού ύψους.
Το σύνολο του κτίσματος επιδιώκει έναν ισότιμο διάλογο με το περιβάλλον του χωρίς να αποβλέπει σε μία αναγκαστική όσμωση μ’ αυτό, αλλά διεκδικώντας την αυτόνομη υπόστασή του. Ταυτόχρονα διαφοροποιείται από την άμορφη αστική δόμηση και γίνεται τελικά εσωστρεφές.
Στον εξωτερικό χώρο, στον μοναδικά σχεδιασμένο κήπο, ως αντίστιξη στις στιλπνές υφές του εσωτερικού χώρου, χρησιμοποιείται μία γκάμα διαφορετικών χρωμάτων και υφών, (ξύλο, βότσαλο, νερό, βιομηχανικό δάπεδο, κεραμικό πλακάκι, γκαζόν, χώμα), αποτυπώνοντας και αναπαριστώντας το ψηφιδωτό της γης με τις εναλλαγές του.
Η διαχείριση των υλικών αυτών υποτάσσεται σε μία πειθαρχημένη σύνθεση που υπηρετεί και αναδεικνύει την πλαστικότητα και μονολιθικότητα του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αντιληφθούν τις χαράξεις σχεδιασμού από ψηλά, από τον μοναδικό εξώστη δυόμισι μέτρων βλέποντας την πέμπτη όψη του σπιτιού.
Τελειώνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι η επιθυμία εφαρμογής ενός σεναρίου όπου η αποκάλυψη και απόκρυψη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου αποκαθιστά την κοινωνική συνεύρεση χωρίς να αναιρεί την σημαντικότητα του προσωπικού χώρου, πραγματοποιήθηκε με την άριστη συνεργασία των ιδιοκτητών με τους μελετητές, σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού και επίβλεψης του έργου..

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex