Τα ερείπια ενός κτιρίου του 17ου αιώνα μετατρέπεται σε σπίτι

Όμορφη Πόλη

Το 2002 η Rose Medlam και ο Peter Illsley αγοράζουν δυό μισογκρεμισμένους τοίχους σε μια πλαγιά ενός χωριού που έχουν αγαπήσει πολύ, την Αγία Σοφία πάνω από την Καρδαμύλη.
Το χωριό προσφέρει μοναδική θέα καθως είναι χτισμένο σε μια ράχη ενός χαμηλού βουνού έχοντας κάτω του όλη την θάλασσα και πίσω του τον επιβλητικό όγκο του Ταύγετου.
Κατά περίεργο τρόπο η πέτρινη είσοδος του παλιού σπιτιού με το λαξευτό πέτρινο τόξο και μερικές πέτρες με μυστήριες γλυπτές αναπαραστάσεις ζώων έχουν αντέξει στον χρόνο και έχουν επιζήσει μέχρι σήμερα. Τα διασωθέντα αυτά ερείπια αποδεικνύονται αρκετά παλιά (πιθανόν 17ος αιώνας) και τμήμα του βυζαντινού οικισμού (καθώς το χωριό εκκινεί κάπου γύρω στον 15ο αιώνα).
Το έργο της κατασκευής μιας νέας κατοικίας πάνω στα ερείπια της παλιάς, αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες Ελένη Τσιγαρίδα και Jamie Anderson (γραφείο Aiolou Architects - www.aiolou-architects.com) οι οποίοι δραστηριοπούνται στην περιοχή με εξαιρετικά δείγματα εργασίας.
Το στοιχείο της παλαιότητας των ερειπίων δημιουργεί στους μελετητές μια ατέρμονη διαδικασία επαφών και διαπραγματεύσεων με την αρχαιολογική υπηρεσία και την πολεοδομία η οποία καταλήγει σε μια σειρά περιορισμών που περιορίζουν το τι θα χτιστεί και με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό.

Όμορφη Πόλη

Το σπίτι πρέπει να έχει το ίδιο αποτύπωμα κάτοψης με το αρχαίο, και τα διασωζόμενα τμήματα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη νέα κατασκευή.
Με τον τρόπο αυτό με τον οποίο ουσιαστικά καθορίζεται η φόρμα και το μέγεθος, η κατοικία θα δέσει καλύτερα με το υπόλοιπο χωριό απότελώντας αναπόσπαστο τμήμα του.
Οι κύριοι χώροι στον πάνω όροφο σχεδιάζονται με ενιαίο τρόπο με ανοιχτή θέα πρός όλα τα παράθυρα και την εμφανή στέγη. Το μοναδικό δάπεδο απο χοντρά ξύλα που τοποθετήθηκε στον χώρο προήλθε από μια γκρεμισμένη Τουρκική εκκλησία αν και το πιό πιθανό είναι να υπήρξε αρχικά κατάστρωμα πλοίου, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας για την τοποθέτηση έβγαζε διαρκώς αλάτι.
Το απλό μοντέρνο σχέδιο της κουζίνας, αποφορτίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των παραθύρων και των θυρών που κατασκευάστηκαν με τα πατζούρια από μέσα, όπως και σε όλο το υπόλοιπο χωριό.
Η σκάλα πρός τα κάτω ξεκινάει σαν ξύλινη και καταλήγει πέτρινη για να ενοποιοηθεί με το δάπεδο του ισογείου που είναι φινιρισμένο με μια ιδιότυπη τσιμεντοκονία - πατίνα με λεπτά χρώματα. Τα υπνοδωμάτια που βρίσκονται κάτω έχουν μελετημένο διασταυρούμενο εξαερισμό και οι μπαλκονόπορτες οδηγούν σε σκιασμένες βεράντες και τον κήπο.
Τα εξωτερικά στοιχεία έχουν ανεγερθεί με πέτρες που βρέθηκαν στην περιοχή ή προήλθαν από το ίδιο σημείο από όπου και οι αρχικές. Την δόμηση διακοσμούν κεραμικά θραύσματα που βρέθηκαν επί τόπου. Άλλωστε και η πρώτη τοιχοποιϊα περιείχε κεραμικά θραύμαστα επίσης.
Οι βεράντες και τα δάπεδα της αυλής στρώθηκαν επίσης με πέτρα από τη περιοχή δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο. Η ολοκλήρωση του σπιτιού - μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με τις υπηρεσίες- έγινε σε ένα περίπου χρόνο, και οι ιδιοκτήτες του προγραμματίζουν να περάσουν σε αυτό όσο περισσότερο της ζωής τους μπορούν.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex