Τυπικό υπόσκαφο σπίτι της Οίας

Όμορφη Πόλη

Το σπίτι αυτό της Οίας, ένα από τα τυπικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της, συντηρήθηκε με πολύ κόπο. Παλιά ανήκε σε μια οικογένεια ναυτικών. Οι καπεταναίοι έκαναν πιό ψηλά, τα γνωστά καπετανόσπιτα, με σχέδια δανεισμένα απο την Βενετία και από άλλες πόλεις. Τα "εργατικά " σπίτια των απλών ναυτικών, ήταν πιό μικρά, συνήθως υπόσκαφα, στην κάτω και υποδεέστερη τότε γειτονιά, το κομμάτι εκέινο του γκρεμού δηλαδή που έβλεπε πρός την καλντέρα. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα...
Το συγκεκριμένο σπίτι αποκτήθηκε πρίν απο μια δεκαετία περίπου απο ένα ζευγάρι γάλλων που ασχολούνται στην πατρίδα τους με εφημερίδες και περιοδικά. Αγωνίστηκαν να το συντηρήσουν και να το κάνουν ξανά ένα όμορφο λειτουργικό σπίτι όπως ήταν κάποτε. Χρόνο με τον χρόνο άρχισαν να έρχονται όλο κι περισσότερο στην Οία. Σήμερα το έργο της συντήρησης έχει πιά ολοκληρωθεί. Οι ιδιοκτήτες του μένουν σε αυτό σχεδόν μόνιμα. Έχουν μάλιστα μάθει και την ελληνική γλώσσα. Το σπίτι βρίσκεται στο πουθενά, δεν έχει ουσιαστικά οικόπεδο, εκτός από τα δυόμισι μέτρα της αυλής του. Είναι σκαμμένο μέσα στην άσπα (ηφαιστειακή τέφρα) και αποτελεί το "υπόγειο" του άλλου σπιτιού που είναι από πάνω του, ή τον πάνω όροφο δεκάδων άλλων που είναι κάτω του.

Όμορφη Πόλη

Αποτελείται από δυό κύρια δωμάτια που συνεχίζονται δαιδαλωδώς, απο δω κι από κεί μέσα στο έδαφος δημιουργώντας επιπλέον βοηθητικούς χώρους. Παρότι οι είσοδοι των δυό κύριων δωματίων βρίσκονται δίπλα δίπλα στο μπροστινό μέρος, στην συνέχεια αποκλίνουν. Πιό βαθειά λοιπόν εσωτερικά, μια μικρή σπηλιά τους ενώνει και πάλι. Ο ενδιαμέσος αυτός χώρος είναι ένας κεκλιμένος διάδρομος, με επιπλέον ανοίγματα στο μεγαλύτερο απο τα οποία έχει δημιουργηθεί η κουζίνα.
Ο αριστερός κύριος χώρος είναι η τραπεζαρία. Ένα παλιό τραπέζι με τις καρέκλες του, που έχει έρθει από την Γαλλία, δυό ντουλάπια, μια γαλλική πολυθρόνα κι ένα παλιό μπαούλο αποτελούν όλη του την επίπλωση. Πάνω απο το τραπέζι κρέμεται ένας όμορφος πολυέλαιος που μαζί με τους πίνακες δίνει στον χώρο ύφος και χρώμα. Στο πίσω μέρος του δωματίου, υπάρχει η τυπική κρεβατοκάμαρα με τα εσωτερικά της παράθυρα. Η ντουλάπα του δωματίου είναι κι αυτή υπόσκαφη. Κάτω από τον χώρο αυτό υπήρχε παλιά η στέρνα, η οποία τώρα έχει αδειάσει από το νερό και έχει μετατραπεί σε ένα μικρό υπόγειο χώρο με εντυπωσιακή είσοδο.
Το δεύτερο δωμάτιο είναι πιό μικρό και αποτελεί την κύρια κρεβατοκάμαρα. Εδώ η επίπλωση είναι ακόμα πιο απλή και περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή το κρεβάτι, μια ντουλάπα, ένα κομοδίνο, μια καρέκλα και μια "τουαλέτα" ένα ράφι ουσιαστικά στον τοίχο. Δυό κομμάτια βράχου που εκσφενδονίστηκαν από το ηφαίστειο και παγιδεύτηκαν μέσα στην άσπα αποτελούν το φυσικό ντεκόρ του δωματίου. Εντυπωσιακό στοιχείο του σπιτιού είναι ο διάδρομος που ενώνει τα δυό δωμάτια. Στη μια του γωνία ένας μεγάλος βράχος σφηνωμένος στον τοίχο θυμίζει, τι ακριβώς έγινε κάποτε εδώ. Οι εσωτερκές πόρτες έχουν πέτρινες κάσες, τα γνωστά "ποριά" της Σαντορίνης. Πρόκειται για πέτρινα στοιχεία λαξευμένα με το χέρι. Το υλικό τους είναι ένα πορρώδες πέτρωμα (εξ΄ου και το όνομά τους), σχετικά μαλακό και εύκολο στη δουλειά, το οποίο έπαιρναν από τα ηφαιστειακά πετρώματα και το μετέτρεπαν με πολύ κόπο σε κάσες για πόρτες και παράθυρα.
Το σπίτι εξωτερικά είναι γεμάτο χρώμα και δεν είναι ένα τυπικό άσπρο σπίτι. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το Αιγαίο βάφτηκε άσπρο πρίν από λίγα σχετικά χρόνια μετά από μια υπόδειξη ενός πανεπιστημιακού. Πιό παλιά όλα τα σπίτια ήταν χρωματισμένα, και αυτό στην Σαντορίνη παραμένει και συνεχίζεται. Το χρώματα είναι γήινα και φυσικά, πρόκειται δηλαδή για κονιάματα από ηφαιστειακά πετρώματα που αναμιγνύονται με ασβέστη.
Ένα μεγάλο χτιστό καθιστικό, ένα χαμηλό τραπέζι και μερικές καρέκλες του σκηνοθέτη κάτω από μια μεγάλη ομπρέλλα, απαρτίζουν το καθιστικό του σπιτιού το οποίο βρίσκεται φυσικά έξω. Ο παλιός φούρνος είναι τώρα διακοσμητικό στοιχείο της αυλής στην οποία μπάινει κανέις απο μια ογκώδη πόρτα που προσπαθεί να ξεχωρίσει την αυλή απο το σοκάκι.Η θέα είναι φυσικά καταπληκτική, με την θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα πίσω απο τους πιό πολυφωτογραφημένους τρούλους του πλανήτη.

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη

Κείμενο: Λευτέρης Μιαούλης-caneplex