ΣΠΙΤΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΕΧΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ DESIGN ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εγγραφή στο newsletter μας
απαραίτητα πεδία
email
email ξανά

Bookmark and Share

μετατροπή garage σε loft

σπίτια

  • Όμορφη Πόλη
  • Όμορφη Πόλη
  • Όμορφη Πόλη
  • Όμορφη Πόλη
Αλλαγή χρήσης στο κέντρο της πόλης

Πώς θα είναι άραγε τα παλιά κλειστά καταστήματα της Αθήνας, στη δεύτερη και τρίτη χρήση τους μετά από λίγα χρόνια;
Υπάρχει τρόπος να μετατραπούν σε κάτι άλλο;
Η απάντηση είναι "ναι υπάρχει τρόπος", και βρίσκεται στον Νέο Κόσμο. Το σπίτι αυτό μοιάζει να έχει έλθει από το μέλλον καθώς προτείνει μία από τις ποθητές λύσεις που θα έδιναν νέα αξιόλογη ζωή σε οικήματα που κανονικά δεν θα γύριζε κάποιος ούτε να τα κοιτάξει. 
Ας παρακολουθήσουμε με ποιόν ακριβώς τρόπο, ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων, μετετράπη σε ένα σύγχρονο σπίτι-γραφείο από τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη του Σπύρο Καπή. Το παλιό συνεργείο ακολουθεί την λογική ψηλοτάβανη αίθουσα- χαμηλό πατάρι, κάτι πολύ συνηθισμένο σε πολυκατοικίες που περιελάμβαναν καταστήματα γενικής χρήσης στο ισόγειό τους και που έγιναν κυρίως καφετέριες, πιτσαρίες και συνεργεία. 
Το οίκημα βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, ουσιαστικά πάνω στην Καλλιρόης, 500 μέτρα από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, σε ένα σημείο ιδανικό για κατοικία για κάποιον που του αρέσει να μένει στο κέντρο.
Η σημερινή κατοικία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ίδια χωροταξία: Η μεγάλη χηλοτάβανη αίθουσα είναι το σημερινό καθιστικό, η κουζίναι και το γραφείο, ενώ στο πατάρι βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο κι ένα μικρό καθιστικό.Η δομή αυτή που θυμίζει κατάστημα έχει καλυφθεί επιμελώς με την προσθήκη ενός εσωτερικού  μπαλκονιού σε σχήμα "Γ". Το μπαλκόνι αυτό επικοινωνεί με το πατάρι και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό. Με την δημιουργία του, η μεγάλη κάτω αίθουσα θυμίζει αίθριο, ενώ το μεγάλο ύψος της έτυχε εκμετάλλευσης αφου στην μακρυά πλευρά του μπαλκονιού, απέναντο ακριβώς από το πατάρι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη που διατρέχει όλο το μήκος του χώρου. Η βιβλιοθήκη είναι προφανώς πολύ μεγάλη και κάποια τμήματά της έχουν χρησιμοποιηθεί σαν προθήκες των διαφόρων συλλογών του ιδιοκτήτη από αναπτήρες, παλιά και νέα παιδικά παιχνίδια κ.α.
Η είσοδος του σπιτιού είναι η παλιά μεταλλική γκαραζόπορτα του συνεργέιου με μετατροπές. Στο σπίτι μπαίνει κανέις από μια μικρή πόρτα που εμπεριέχεται στην παλιά μεγάλη συρόμενη. Ο χώρος δημιουργεί έκπληξη, καθώς είναι εντελώς διάφορος από αυτόν που θα περίμενε να δεί ο οποιοσδήποτε πίσω απο μια τέτοια πόρτα αυτής της γειτονιάς.
Μεγάλη εντύπωση δημιουργεί το άπλετο φώς που προέρχεται από μεγάλα ανοίγματα που διατηρήθηκαν ψηλά στην πρόσοψη και σε άλλα σημεία. Στην φωτεινότητα συντελούν και τα λευκά (βιομηχανικά) δάπεδα. Στα αριστερά βρίσκεται το καθιστικό που αποτελείται από έναν μεγάλο γκρί κι έναν λευκό καναπέ (ADORNO και οι 2 και δυό λευκές πολυθρόνες (ΙΚΕΑ). Ο μεγάλος πίνακας πάνω από τον λευκό καναπέ είναι της Χαράς Παρθένη (ανηψιάς του Παρθένη), ενώ το έργο με τα πρόσωπα πάνω από τον γκρί καναπέ είναι του ζωγράφου Λάζαρου Ζήκου.

Ο ίδιος καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνήσει και το έργο που βρίσκεται πιό δεξιά στην αρχή της σκάλας που συνδέει το ισόγειο με το πατάρι και το εσωτερικό μπαλκόνι.
Πίσω απο τις πολυθρόνες πάνω σε μια κεντρική κολώνα βρίσκεται ένα έργο του Αντώνη Κυριακούλη. Πίσω της ο χώρος της κουζίνας και της τραπεζαρίας η οποία προέρχεται από την CASTELLI και έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία σαν τραπέζι συμβουλίων.
Την κουζίνα (αλλά και όλο το σπίτι) κοσμούν διάφορα κεραμικά από την Σίφνο και όλη την Ελλάδα. Το κεραμικό που διακοσμεί το τραπέζι είναι της Ελένης Βερναρδάκη. Στον χώρο της κουζίνας ενυπωσιακό επίσης είναι το τρισδιάτατο έργο του Λάζαρου Ζήκου.
Στο ισόγειο βρίσκεται επίσης το γραφείο που περιέχει τρία γραφεία σχεδιασμένα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Στην είσοδο του γραφείου βρίσκεται μαι Βερολινέζικη ποολυθρόνα του '60.  Τα διάφορα μικρά έργα που διακοσμούν τον χώρο του γραφείου είναι cheap art.
Ανεβαίνοντας στο πατάρι μπορεί κανείς να πάει είτε  αριστερά πρός το εσωτερικό μπαλκόνι και την βιβλιοθήκη είτε δεξιά πρός την κρεβατοκάμαρα που χωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με εναν μεταλλικό κάναββο-τζαμαρία. Μέσα στην κρεββατοκάμαρα δεσπόζουσα θέση έχει ένα γλυπτό φιγούρας που ομφαλοσκοπεί, έργο της Σκωτσέζας γλύπτριας Έλεν Ιωαννίδη.
Στο "κούτελο" του παταριού διακοσμητικό πλέον ρόλο εξυπηρετούν οι μακέττες έργων του αρχιτέκτονα-ιδιοκτήτη. Ο απόλυτα και γεωμετρικά δομημένος χώρος εκπλήσει με την σχεδιασμένη του απλότητα και είναι οπτικά ήρεμος καθώς τα μοτίβα που εναλλάσσονται διαρκώς είναι απλώς τετράγωνα. Το λευκό χρώμα σχεδόν παντού συντείνει στην ενοποίηση διαφόρων όγκων και βοηθάει ιδάιτερα το φώς, πράγμα σημαντικό για ένα χώρο που βρίσκεται στο ιδόγειο μιας πολυκατοικίας σε ένα μικρό στενό δρόμο. Τζάμια και παράθιυρα έχουν χρησιμοποιηθεί ιδανικά, άλλοτε για φωτισμό κι άλλοτε για φυσικό ντεκόρ, όπως τα φυσικά βράχια του ακάλυπτου πίσω απο το μικρό καθιστικό της κρεβατοκάμαρας. Ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά του χρήση και πρέπει να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί την μετατροπή.
Εφαρμογές τέτοιου τύπου θα αρχίσουν πολύ σύντομα να προτείνονται σαν λύσεις καθώς τα άδεια καταστήματα της Αθήνας είναι πλέον εκατοντάδες, και προσφέρονται σε τιμές -συχνά- ιδαίτερα συμφέρουσες.