ΣΠΙΤΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΕΧΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ DESIGN ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

lacomar-pisani
Εγγραφή στο newsletter μας
απαραίτητα πεδία
email
email ξανά

Bookmark and Share

Mare Mare, Ψηφιδωτό Μεγάλης Κλίμακας

Μπαράκια του ήλιου γεύση μιας σταγόνας...
Το Mare Mare είναι ένα απλό καλοκαιρινό μπαράκι στην παραλία της Πάτρας στην ανατολική πλευρά του λιμανιού (όπως βγαίνει κανείς από το λιμάνι με κατεύθυνση πρός Αθήνα). Είναι εντεταγμένο σε ένα ευρύτερο έργο διαμόρφωσης της παραλίας στην περιοχή, η οποία επί δεκαετίες έμενε εγκαταλελειμένη στην τύχη της, στα σκουπίδια, τα μπάζα και τα υπολείμματα παλαιών καρνάγιων.
Η δημοτική αρχή της εποχής αποφάσισε να καθαρίσει και να αξιοποιήσει την περιοχή, παραδίδοντάς την στους κατοίκους, με απώτερη στόχευση να ξαναδοθεί στην πόλη η παραλία της και οι χρήσεις που συνοδεύουν κάτι τέτοιο, όπως το καλοκαιρινό μπάνιο, οι ναυταθλητικές δραστηριότητες, η βόλτα και κάποια παραλιακά καταστήματα.
To Mare Mare είναι ακριβώς αυτό: ένα δημοτικό κατάστημα κι αυτό μοιάζει τουλάχιστον περίεργο καθώς πρόκειται για ένα πολύ μοντέρνο σχέδιο (που θυμίζει Φελλίνι και "Νύχτες της Καμπίρια") και δεν έχει τίποτα να κάνει με άλλα δημοτικά καταστήματα άλλων δήμων.
Ένα λοξό "βαρέλι" αποτελεί το κυρίως οίκημα, μέσα στο οποίο φιλοξενούνται τα απολύτως βασικά: ψυγείο, μπουκάλια, νεροχύτης και ταμειακή μηχανή. Είναι τοποθετημένο πάνω σε μια κυκλική βάση η οποία "βλέπει" όλον τον ορίζοντα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και τα βουνά της Στερεάς στα δεξιά. Οι τουαλέττες είναι δημόσιες σε παρακείμενο κυκλικό επίσης μικρό κτίριο (επιτέλους, δημόσιες καθαρές τουαλέττες στην Ελλάδα) ενώ τα τραπέζια αναπτύσσονται εκτός από την βάση του κτιρίου στην παραλία μπροστά του.
Όλος ο χώρος γύρω από το Mare Mare είναι διακοσμημένος με την ίδια τεχνική του μέγα ψηφιδωτού (όπως και το ίδιο άλλωστε). Οι επιφάνειες καλύπτονται με μεγάλες ψηφίδες (συνήθως κομμάτια πλακιδίων), πέτρες, γυαλιά και άλλα υλικά, διαμορφώνοντας ένα όμορφο σύνολο με θεματολογίες του βυθού και της θάλασσας.
sidoux the art foundation

Οι επιφάνειες αυτές συνεχίζονται μέχρι το ίδιο το λιμάνι αναπτύσσοντας πλοκή και ανάλογες θεματολογίες. Εντυπωσιακή είναι η πίστα χορού - θεατράκι δίπλα στο Mare Mare - μια πραγματική πίστα από φώσφορο - μπροστά στον κατακόκκινο ήλιο, όπου τοποθετούνται και μερικά μικρά μαξιλαράκια ώστε να μπορεί να κάτσει κανείς γι ένα ποτό.
Σήμερα το κυρίως λιμάνι της Πάτρας μεταφέρεται πιό δυτικά στα όρια της πόλης. Έτσι όλος αυτός ο χώρος θα ξεκουραστεί και θα αποτελέσει με τον καιρό ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής των Πατρινών. Πρόκειται για ένα θεαματικό έργο με συγκηνιτική στόχευση. Μικροπολιτικές, πολιτικές, ένδειες και διαφορετικοί προγραμματισμοί έχουν συμβάλει ώστε το έργο να μην είναι σήμερα εντελώς καθαρό και συντηρημένο όπως του πρέπει. Ελπίζουμε ότι μέσα στα έργα του νέου λιμένα και της συνολικότερης διαμόρφωσης της παραλίας, θα συμπεριληφθεί και η καθημερινή φροντίδα του ελεύθερου χώρου της πόλης.
Κάτι τέτοιο θα έφερνε τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες σε καθημερινή επαφή με τον χώρο και θα αποσοβούσε το να γεμίσει αυτή η περιοχή στο μέλλον από μπουζούκια, σκυλάδικα, μπράβους και μαύρα αυτοκίνητα, εκτοπίζοντας απλά και καθημερινά όνειρα. Κι ένα τέτοιο είναι σήμερα το Mare Mare.

φωτογραφίες κείμενο Όμορφη Πόλη