σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniδιαμέρισμα στο Ελληνικό
από την Άντυ Γιαννιώτη

επιμέλεια διακόσμησης: Άντυ Γιαννιώτη

Στο Ελληνικό, πάνω σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στον Γ’ όροφο μιας πολυκατοικίας, βρίσκεται ένα διαμέρισμα 160m2, που με τη σωστή μελέτη καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη ενός νεαρού ζευγαριού.

Βασικό μέλημα της interior designer Άντυ Γιαννώτη ήταν η απόλυτη αξιοποίηση του διαμερίσματος .

Βασική αρχή ήταν η δημιουργία ενός χώρου, απαλλαγμένου από το περιττό, προσδίδοντας ταυτόχρονα ηρεμία. Η απλότητα σε καθαρές γραμμές στο σχεδιασμό & τα ζεστά γήινα ανοιχτόχρωμα χρώματα σε τοίχους και υλικά, δίνουν στο χώρο εύρος και τον διαχωρίζουν νοητά και λειτουργικά. Η χρήση του κάθε χώρου είναι ξεκάθαρη και ταυτόχρονα παραμένει ενιαία η αντίληψη του από τον επισκέπτη.

Η υποδοχή του διαμερίσματος λειτουργεί ως εισαγωγή σε ένα μεγάλο ενιαίο χώρο βασισμένο στους κανόνες της ανοιχτής κάτοψης. Στον προθάλαμο συναντά κανείς πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, μια γκαρνταρόμπα καθώς και μια κρυφή πόρτα – η οποία δε γίνεται άμεσα αντιληπτή - και που οδηγεί στους χώρους διημέρευσης και ταυτόχρονα τους απομονώνει από τους χώρους υποδοχής.
Τρία μεγάλα ράφια με κρυφή στήριξη από φυσική δρυ, αγκαλιάζουν τη γωνιά χώρου εισόδου με τους αποθηκευτικούς χώρους και οδηγούν τον επισκέπτη στους χώρους υποδοχής, δημιουργώντας ταυτόχρονα το κατάλληλο σκηνικό για προβολή διακοσμητικών αλλά και χρηστικών αντικειμένων .

Το καθιστικό, ευρύχωρο και φωτεινό, χαρακτηρίζεται από το έντονο στοιχείο του τζακιού. Ο κρεμαστός πάγκος του τζακιού 7m, από μπετόν με επένδυση από γρανιτοπλακάκι, προσδίδει μια εντυπωσιακή γραμμή στο χώρο, αναδεικνύοντας την κρεμαστή φούσκα με τη φωτισμένη γραμμική εσοχή.
Η λογική του ενιαίου χώρου μεταφέρεται και στους χώρους τραπεζαρίας-κουζίνας, με το εντυπωσιακό γραμμικό στοιχείο του πάγκου-νησίδας φαγητού, από φυσικό ξύλο δρυός, που «χωρίζει» νοητά τις 2 παραπάνω λειτουργίες.

Η απρόσκοπη θέα προς τη θάλασσα, επέβαλε τη διάταξη των λειτουργιών προς τα μεγάλα ανοίγματα. Τόσο το καθιστικό, όσο και η τραπεζαρία και η κουζίνα συνυπάρχουν με τρόπο αποτελεσματικό και αισθητικά αρμονικό.

Στην κουζίνα έντονο στοιχείο αποτελεί η κεντρική νησίδα, ενώ υλικά όπως η φυσική δρυς και οι πάγκοι από staron, παντρεύονται αρμονικά με τις inox συσκευές.
Το master bedroom, έχει θέα και αυτό προς τη θάλασσα. Μεγάλες εντυπωσιακές σε ύψος ντουλάπες, καλύπτουν στο έπακρον τις ανάγκες του ζευγαριού. Ένα μακρόστενο γυάλινο άνοιγμα στον τοίχο πίσω από το κρεβάτι, χαρίζει φυσικό φωτισμό στο master bathroom, καθώς και ένα γλυκό παιχνίδισμα φωτός μέσω πολύ μικρών spot, προς τη μεριά του κρεβατιού.
Στα master bathroom, ο κρεμαστός πάγκος από μπετόν επενδύθηκε με γρανιτοπλακάκι 60x60. Το ίδιο πλακάκι σε διαφορετικές διαστάσεις χρησιμοποιήθηκε στους τοίχους και το δάπεδο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο & ήσυχο παιχνίδι. Ένας μεγάλος καθρέπτης, αλλά και γυμνές επιφάνειες τοίχου, περασμένες με ειδικό σιλικονούχο υδατοαπωθητικό βερνίκι, μεγαλώνουν οπτικά το χώρο του μπάνιου.
Η ίδια αντιμετώπιση εφαρμόστηκε και στο w.c. Μεγάλοι καθρέπτες εφαρμόστηκαν σε μια γωνιά του w.c., δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση του διαμερίσματος έχουν minimal χαρακτήρα, αλλά και οικιστικό ταυτόχρονα. Η λιτότητα δε λειτουργεί εις βάρος της ζεστασιάς που αποπνέει ο χώρος.

Κείμενο: Άντυ Γιαννιώτη - φωτογραφίες: Κυριακή Ντοβίνου