σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
Εγγραφή στο newsletter μας
email
email ξανά
κρεβατια στρωματα
βαρκελώνη φθηνα εισητήρια διαμονή
Bookmark and Share

σπίτι στον Παρνασσό

πετρόχτιστη μοντέρνα κατοικία μέσα στα έλατα

Φωτογραφία : Από:

φιγούρες
διακοσμητικά
εργαστήριο
μαθήματα
αρχιτέκτονας Απόστολος Καρέλης
Αυτή η λιθόκτιστη εξοχική κατοικία έχει κατασκευασθεί σε ένα ξέφωτο μέσα στο ελατόδασος, σε ένα ιδιόκτητο κτήμα 6 στρεμμάτων, στην βόρεια πλευρά του Παρνασσού, κοντά στην Αγόριανη. Σχεδιάσθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο KARELIS Architects και ανεγέρθηκε από τον κατασκευαστή Ανδρέα Στασινόπουλο, με ιδιαίτερο μεράκι και σημασία στην λεπτομέρεια.
Αποτελείται από έναν κεντρικό χώρο καθημερινό διπλού ύψους που διαθέτει ένα ψηλό ξύλινο υαλοστάσιο με θέα στο δάσος. Στον ίδιο ελεύθερο χώρο βρίσκεται η τραπεζαρία, η ανοικτή κουζίνα και η σκάλα προς τος ξύλινο πατάρι. Το σπίτι διαθέτει συνολικά τρία υπνοδωμάτια, και έναν λειτουργικά ανεξάρτητο ξενώνα. Μορφολογικά, ο αρχιτέκτονας Απόστολος Καρέλης επιχείρησε σε αυτό το έργο να συνδυάσει την χρήση παραδοσιακών υλικών και τρόπων κατασκευής με απλές γεωμετρικές φόρμες, χωρίς να γίνεται καμμιά άλλη αναφορά στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παρά μόνο μέσω της χρήσης των τοπικών υλικών.
Το κτίριο ουσιαστικά σχηματίζεται σε κάτοψη από δυό κλειστά σχήματα 'Π' που αποτελούν τον φέροντα οργανισμό από λιθοδομή πάχους 80 εκατοστών, και καλύπτονται από δύο μονόρριχτες στέγες με επικάλυψη από φύλλα χαλκού. Η μικρότερη από τις δύο στέγες χαμηλώνει σχεδόν ως το έδαφος, οριοθετώντας τον χώρο της εισόδου. Στον εσωτερικό όγκο που σχηματίζεται από την λιθοδομή παρεμβάλλεται η ξύλινη κατασκευή του παταριού και της σκάλας του ορόφου.
Τα δάπεδα είναι ξύλινα και επεκτείνονται και στους εξωτερικούς χώρους με ένα deck που καλύπτει το δώμα μπροστά στον χώρο του καθημερινού και τον διάδρομο της εισόδου.
Η παρουσία της πέτρας είναι έντονη σε όλες τις γωνίες του σπιτιού, και το ίδιο το τζάκι σχηματίζεται σαν μια εσοχή στη λιθοδομή.
Τον δικό του σοβαρό ρόλο στην κατασκευή έπαιξε και ο ιδιοκτήτης και κατασκευαστής Ανδρέας Στασινόπουλος ο οποίος με προσωπική κυρίως εργασία έδωσε την τελική μορφή του σπιτιού κατασκευάζοντας τα δάπεδα, όλα τα φινιρίσματα και συνεργαζόμενος με τον αρχιτέκτονα ώστε να δοθούν διάφορες λύσεις, όπως π.χ. η ακριβής θέση της κουζίνας κ.α. Άξια αναφοράς είναι η μελέτη φωτισμού και το κεντρικό πάνελ διακοπτών που είναι ιδέα και εκτέλεση του ίδιου του ιδιοκτήτη.