σπίτι
αρχιτεκτονική
διακόσμηση
τέχνες
πρόσωπα
αρχιτέκτονες
διακοσμητές
έπιπλα
λευκά είδη
διακοσμητικά
άρθρα
θέσεις
προτάσεις
Εγγραφή στο newsletter μας
email
email ξανά
Greek Ferries
Ever considered home exchange?
Bookmark and Share

Πένυ Πετράκου-Στέλιος Λουλουργάς

Ένα παλιό σπίτι αναπαλαιώνεται και διαμορφώνεται σε ένα σύγχρονο εξοχικό

Στην στενή πίσω πλευρά του δωματίου βρίσκεται το μπάνιο του και αριστερά του δίπλα στην είσοδο έχει κατασκευαστέι ένα τζάκι. Ναργιλέδες, σοφράδες, μαξιλάρια  κι άλλα αντικέιμενα από την ανατολή και το βαθύ παρελθόν διακοσμούν το  δωμάτιο χαρίζοντάς του νοσταλγικό ύφος.
Η κουζίνα στο βάθος του δωματίου εκμεταλλέυεται και τον χώρο κάτω από την σκάλα και αποτελείται από έναν πάγκο στο πλάτος του δωματίου που περιέχει όλες τις συσκευές. Μια μικρή τραπεζαρία χωρίζει την κουζίνα απο το καθιστικό.
Δεξιά μια πόρτα δίπλα στην κεντρική οδηγεί στην κρεββατοκάμαρα που είναι λιτή με ένα παλιό σιδερένιο κρεβάτι και τις ντουλάπες της κατασκευασμένες σαν εσοχές μέσα στους τοίχους.
Το ισόγειο αποτελέιται από έναν ενιαίο μεγάλο χώρο που φιλοξενεί το καθιστικό και την κουζίνα, μια απο τις κρεβατοκάμαρες κι ένα μπάνιο. Το καθιστικό είναι μακρόστενο. Στην μιά του μακρυά πλευρά έχει κατασκευαστεί ένα μεγάλο χτιστό καθιστικό που έρχεται σαν προέκταση του πλάτους της σκάλας που οδηγεί στον όροφο. Στην άλλη πλευρά απέναντι υπάρχει ένας μεγάλος νησιώτικος καναπές, οι πόρτες και τα πλαϊνά παράθυρα.

Ο όροφος, δεν ακολουθεί το "Γ" του σπιτού, αλλά είναι ένα μακρόστενο δωμάτιο με εμφανή στέγη όπου κυριαρχεί το ξύλο. Τρία μονά κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο θυμίζουν αρκετά εγκατάσταση αποικιοκρατικής εποχής, πρόκειται όμως απλά για το υπνοδωμάτιο των παιδιών.

Ανακατασκευή: Πένυ Πετράκου - Στέλιος Λουλουργάς:

Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι έκτιζαν τα σπίτια τους στις παρυφές των λόφων και των βουνών πάνω απο τους κάμπους, κι αυτό το έκαναν για ένα απλό λόγο. Η επίπεδη καθαρή γη τους ήταν απολύτως απαραίτητη για τις καλλιέργειες. Για τον λόγο αυτό τα περισσότερα χωριά της Ελλάδας κρέμονται από διάφορους γκρεμούς και πλαγιές. Ειδικά στα νησιά, η καλλιεργήσιμη γη δεν περισσεύει.

Για τους παραπάνω λόγους βρέθηκε και το χωριό Χώρα στην Σάμο, κοντά στο Πυθαγόρειο πάνω απο τον κάμπο.

Το σπίτι αυτό είναι χτισμένο σε μια φυσική προεξοχή του βράχου μιας πλαγιάς. Πρόκειται για μια αναπαλίωση - προσθήκη που έφεραν σε πέρας η αρχιτέκτονας Πένυ Πετράκου και ο πολιτικός μηχανικός Στέλιος Λουλουργάς. Το παλιό σπίτι ήταν εξ' ολοκλήρου σοβαντισμένο. Όταν ο σοβάς αφαιρέθηκε για να συντηρηθούν οι τοίχοι αποκαλύφθηκε η πέτρα η οποία ήταν χτισμένη με εξαιρετικό τρόπο και τότε αποφασίστηκε να μείνει εμφανής.

Το σχέδιο του παλιού σπιτιού ήταν ένα απλό ορθογώνιο κτίσμα με στέγη. Σε αυτό τον βασικό όγκο προστέθηκε ένα δωμάτιο στο πλαϊ που χρησιμοποιείται σαν κρεβατοκάμαρα.

Το σημερινό σπίτι εκτείνεται σε δυό επίπεδα σε σχήμα "Γ". Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μπάνιο όπου η τοιχοποιοία είναι μοναδική καθώς με διαφορές χρώματος και επιπέδων ορίζονται οι χρήσεις. Κι όλα αυτά σε μια νησιώτικη υφή.

Όλες οι ξύλινες κατασκευές που χαρακτηρίζουν το σημερινό σπίτι, όπως στέγη, τα εσωτερικά χωρίσματα τα δάπεδα του ορόφου η κουζίνα κλπ κατασκευάστηκαν από έναν Βαυαρό ξυλουργό τον Her Gams.

Η επίπλωση, η διακόσμηση και γενικά το όλο ύφος του σπιτιού δημιουργήθηκαν από την ιδιοκτήτρια σε συνεργασία με την διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Μαργιέλλα Αναστασιάδη Καραδήμου. Οι όμορφες πατίνες στα έπιπλα της κουζίνας, στα μπάνια και σε διάφορα μικροαντικείμενα ανήκουν στην Ελληνο-αγγλίδα καλλιτέχνιδα Νταβίνα Dutton.

Φωτογραφίες:Όμορφη Πόλη