σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
Εγγραφή στο newsletter μας
email
email ξανά
Greek Ferries
Ever considered home exchange?
Bookmark and Share

Στέλιος Σοφός

η χαμένη τέχνη της επιπλοποιΐας

  • Όμορφη Πόλη
Τα έπιπλα φτιαχνόντουσαν κάποτε με την ψυχή και το χέρι
Βρέθηκε στην Πάτρα απο τη Ζάκυνθο.
Επιπλοποιός, ηθοποιός, μουσικός, τραγουδιστής.
Μια ζωή καβάλα σε ένα όνειρο που στρίβει ασταμάτητα από την πραγματικότητα στη φαντασία και τούμπαλιν.
Δεν μπορούσε να έρθει το απόγευμα από το σπίτι γιατί τον είχε καλέσει η γριά στους γάμους του William να παίξει ακκορντεόν. Του φύλαξε να του πάει σε ένα τάπερ πασχαλάτικη μαγειρίτσα. Θα περάσει να τον πάρει το βράδυ ένα άρμα μέχρι τα σύνορα, κι από κει με ελικόπτερο στο Μπάκινγκχαμ κατευθείαν.
Ξέρει την τέχνη καλά. Όλα τα εμβλήματα, τους καραβόλους και τους δικέφαλους αετούς της δόξας τους έχει σκαλίσει με το χέρι.
Μόρσα, καβίλιες, κινησιές, κουτάκια με χιλιάδες βίδες, πριόνια χειροκίνητα, καμπυλόγραμμα, οι πρόγονοι, κόλλες, μάντολες, μαντολίνα, κιθάρες, καμπυλόγραμμα, διαστημόμετρα από μαόνι, λεμονάδες lux, μακέττες του σπιτικού που δεν θα αποκτήσει, έπιπλα, επισκευές, καράβια, ιστιοφόρα, η σημαία, φωτογραφίες και σχέδια, σχέδια κι άλλα σχέδια, έπιπλα σφηνωτά που στήνονται χωρίς ούτε μια βίδα.
Είπε επιπλοποιός, αλλά όταν άρχισε να τραγουδάει το τοπίο καθάρισε και μέσα από την κάπνα τα πριονίδια και τον κουρνιαχτό ξεπρόβαλε όλη η Ζάκυνθος.
Και τώρα στην μάχη της παλιάς καλής μαστοριάς με την καινοφανή άγρια τυποποίηση, της κοινής λογικής με το κέρδος και της αξιοπρέπειας με την αγωνία.
Σε ένα παράδρομο πάνω απ' το λιμάνι, γνήσιος επιπλοποιός με τη μαστοριά ως μοναδικό του παράσημο, επιμένει και περιμένει εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν την μοναδικότητα και τον μύθο.
Είναι πάντα εκεί εκτός ειδικών -πολύ ειδικών- περιπτώσεων.
Μπορεί να τύχει κάποια φορά να προσκληθεί σε κάποιο γάμο στο Μπάκινγκχαμ, ή κάτι τέτοιο.
Τα βράδυα παίζει συνήθως στο θέατρο.
Βρέθηκε στην Πάτρα από την Ζάκυνθο.


φωτογραφίες και κείμενο: όμορφη πόλη