σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisanitruffle house: Μπετόν, άχυρο κι ένα μοσχάρι

costa de morte (ακτή του θανάτου) Ισπανία

  • Όμορφη Πόλη
Διαμόρφωση χώρου: Μοσχάρι
Το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται στην Ισπανική "Ακτή του Θανάτου" (Costa da Morte) σε ένα μικρό ψαροχώρι. Το αρχιτεκτονικό γραφείο "Ensamble Studio" με έδρα την Μαδρίτη επέλεξε αυτή την περιοχή όπου θα ελάμβανε χώρα ένα πείραμα: η επέμβαση της φύσης στην αρχιτεκτονική διαδικασία. Πέρα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις και την εστετ αρχιτεκτονική γλώσσα που δεν σημαίνει τίποτα (πχ ένας γερός σεισμός  προξενεί μια de facto επέμβαση της φύσης στην αρχιτελτονική διαδικασία) το όλο εγχείρημα έχει πλάκα και το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον καθώς κατορθώνει να συνδυάσει την απόλυτη λιτότητα και αυστηρότητα με την απόλυτη τρώγλη - σπηλιά. Κάτι σαν μινιμαλισμός σε νταμάρι.
Η όλη ιστορία ξεκινά με έναν μεγάλο λάκκο στο κέντρο του οποίου τοποθετούνται μπάλλες σανό. Κατόπιν το σανό θάβεται μέσα σε μπετόν. Όλα μαζί θάβονται μέσα στο χώμα. Αφού περάσουν μερικοί μήνες, με μεθόδους νταμαριού ανοίγονται κάποιες τρύπες στο μπετονιένο κέλυφος, οι οποίες αποκαλύπτουν το σανό. Μετά φέρνουν ένα μοσχαράκι, το οποίο μένει εκεί έναν χρόνο και μετατρέπεται σε ταύρο, τρώγοντας το σανό.
Η πείνα του μόσχου αποκαλύπτει τον κούφιο χώρο κάτω από το μπετόν, ο οποίος μόλις και μτά βίας χωράει ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι κι ένα τζάκι, ότι πρέπει δηλαδή για ένα καταφύγιο του Σαβατοκύριακου. "έμπνευσή μας" λένε οι αρχιτέκτονες "υπήρξε η καμπάνα του Λεκορμπυζιέ (Le Corbusier’s Cabanon). Η δικιά μας απλώς είναι κατασκευασμένη από μπετόν. Η καμπάνα του Λεκορμπυζιέ είναι μια μελέτη του αρχιτέκτονα πάνω στον μινιμαλισμό ένα σπίτι 16 τετρ. μέτρων.
κείμενο Λευτέρης Μιαούλης-πηγή φωτογραφιών:: http://archrecord.construction.com/features/snapshot/2011/1104snapshot_truffle_house.asp
πηγή: http://knstrct.com/2011/04/12/the-truffle-house/
http://blog.bellostes.com/media/the-truffle-house.png
Στο video αυτό που γυρίστηκε από τους αρχιτέκτονες, διακρίνεται με θεαματικό τρόπο η σειρά κατασκευής αλλά kia η σχέση του σχεδίου με το χιούμορ και την χαρά της ζωής. Δείιτε το μέχρι τέλους.